Édesítőszer, egy újfajta betegségokozó
Édesítőszer, egy újfajta betegségokozó A mesterséges édesítőszer betegség mindenhol felüti fejét és végigsöpör a világon, Magyarországon is
HIV: robbanásszerű terjedéstől tartanak

A segítő szakemberek úgy vélik, megfelelő felvilágosítás és megelőzés hiányában Magyarországon meredeken nőhet a HIV-pozitívok száma.

HIV: robbanásszerű terjedéstől tartanak

Tegnap volt az AIDS elleni küzdelem világnapja: bár évről évre egyre kevesebb az AIDS-es halálesetek száma, a HIV-fertőzöttséggel kapcsolatos hazai adatok aggasztóak. Az Országos Epidemiológiai Központ kiadványában, az Epinfóban elérhető legfrissebb statisztika csak az év első három hónapjára vonatkozik, de Mocsonaki László, a Háttér Társaság ügyvivője és a Civil AIDS Fórum képviselője szerint az országban működő két HIV-verifikáló központ közül csak az egyikben október 31-ig 119 teszt lett pozitív.

Hazánkban  az új regisztrált HIV-pozitívok több mint 60%-a egyneműek közt létesített szexuális kapcsolatban fertőződött meg, ez a szám emelkedő trendet mutat a WHO európai régióra vonatkozó statisztikái szerint. A WHO elemzése szerint régiónkban gondot okoz a HIV-fertőzés kései diagnosztizálása is. Mocsonaki is csak megerősíteni tudja mindezt.

– A legveszélyesebb dolog, hogy a frissen fertőzött magyarokat nem szűrik ki.  A kései kezelés rizikós, nehezebb karbantartani az állapotot – mondta egy pénteki sajtótájékoztatón, ahol elhangzott az is: jelenleg Magyarországon gyakorlatilag nincs szervezett HIV-megelőzés. Ez már csak azért is aggasztó, mert hazánkban a 15–24 éves korosztály aránya a diagnosztizált fertőzöttek közt már 15% fölött van a WHO adatai szerint.

Világszerte 36 millió áldozatot követelt eddig az AIDS a WHO adatai szerint.

A HIV-pozitívok segítésére több mint két évtizede működő Pluss Egyesület elnöke, Miskolczi Endre szerint a fertőzöttek jelenleg Magyarországon nehéz helyzetben vannak, az előítéletek éppúgy sújtják őket, mint 20 éve. Amennyiben orvosi beavatkozásra van szükségük, harcolniuk kell azért, hogy egy sebész foglalkozzon velük, gyógyszereket pedig csak Budapesten tudnak nekik felírni. Az előítéletek miatt szinte senki nem vállalja az arcát – ezt megfordítandó Miskolczi pénteken állt ki a nyilvánosság elé, elmondva, hogy maga is HIV-pozitív több mint egy évtizede.

– Kampányt indítunk, hogy arcot tudjunk adni ennek a betegségnek, hogy egyre nagyobb figyelmet kapjon. Lehet élni ezzel a fertőzéssel, de jobb nélküle, az egészségesebb életre való nevelés a cél – mondta.

A Kék Pont Alapítvány egy másik pénteki sajtóeseményen az intravénás droghasználat veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet. Bár jelenleg nem tudni magyar HIV-fertőzött drogfogyasztóról, Görögországban és Romániában már bekövetkezett a HIV-robbanás a szerhasználók körében. A különösen veszélyeztetett kábítószer-fogyasztókat már nemcsak elérni kell, de be is kell vonni őket a megelőző munkába, minél több ingyenes gyorsteszttel és felvilágosító tanácsadással, korszerű ártalomcsökkentő programokkal – fogalmaz a Kék Pont Alapítvány.

A betegség fokozatai

• A HIV vírus az immunrendszert támadja meg, így a legyengített szervezet bizonyos fertőzések és ráktípusok ellen elveszti védekezőképességét.

• Az AIDS a fertőzés legsúlyosabb állomása, amely egyéntől függően 2–15 év alatt alakulhat ki. A tünetegyüttes bizonyos ráktípusok, fertőzések vagy más súlyos tünetek együttes meglétét jelenti.

Interjú - Mindenhol ott van a HIV

Miskolczi Endre, a Pluss Egyesület vezetője

Miért döntött úgy, hogy a nyilvánosság előtt beszél arról, hogy HIV-pozitív?

– Olyan ember, aki nem azért tette, mert nincs vesztenivalója, nem vállalta még fel a HIV-pozitívságot Magyarországon, nagyközönség előtt. Én tizenöt éve ugyanúgy dolgozom és élek, azért, mert elmentem egy szűrésre. Példát akarok mutatni, célom a szűrések számának növekedése. Azt szeretném, hogy a fiatalok menjenek el szűrésre, mert akkor tizenöt év múlva sem fognak lefogyni, nem lesznek AIDS-stádiumban. Lehet ezzel a vírussal élni – annak ellenére, hogy jobb nélküle. Ez egy próba is, nem tudom, hogy ér-e majd diszkrimináció, de bízom benne, hogy a célomat elérem, a szűrések száma nőni fog. Erre szeretném a nevemet és az arcomat használni.

A kiszűrt, gyógyszert szedő HIV-pozitívok életkilátásai milyenek?

– Négy évtized is lehet a túlélés. Napi egy adag gyógyszert kell szedniük, hogy hány tablettával, az egyénfüggő. Ezeknek is lehetnek mellékhatásaik, magas vérnyomás, cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák, amelyek nálam szerencsére még nem jelentkeztek. Ezeket a Szent László Kórházban írják fel: nekem szerencsém volt, őket kerestem meg először. Aki vidéken él, annak nehezebb.

A Pluss Egyesület kapcsolatban van a magyar HIV-pozitívok egy részével. Mi a tapasztalat, általában kiknek mondják el ők, hogy megfertőződtek?

– A legtöbben csak a nagyon szűk környezetüknek árulják el, van, aki még nekik sem. A fiatalabbak gyakran senkinek sem beszélnek róla, megpróbálnak úgy élni, mint azelőtt, ami jó dolog, csak ez a társadalomra nincs hatással. Persze ők is szorongással, félelemmel élik az életüket, ezen is szeretnénk javítani.

Mekkora az életkori szórás azok közt, akiket önök ismernek?

– Egyre inkább a fiatalok közül kerül ki a frissen fertőzöttek nagy része. 18 év alatti fertőzöttek is vannak, ma már a társadalom minden rétegében megjelent a HIV.

 

forrás: metropol.hu