Szőrös vitaminbomba
Szőrös vitaminbomba Az őszibarack gazdag antioxidánsokban, sok benne az A-vitamin, erősíti az immunrendszert, ápolja a száraz bőrt, eltünteti a pattanásokat. Az őszibaracknak számos fajtáj&a
HPV és méhnyakrák

HPV és méhnyakrák

A méhnyakrák hátterében a HPV áll

Világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a méhnyakrák a második női leggyakoribb daganatos megbetegedés. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt, mely esetek elkerülhetőek lennének rendszeres szűréssel.

A méhnyakrák az esetek többségében tünetmentes, panaszokat is már csak előrehaladott állapotban okoz. A méhnyakrákos megbetegedés hátterében az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, a humán papillómavírus (HPV) áll.

A HPV a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezethetnek. A fertőzést a szervezet legtöbbször legyőzi, azonban néhány esetben tartósan megmarad a vírus. Kóros elváltozást az azonos típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat, éppen ezért nem kell megijedni HPV-fertőzés esetén, hanem figyelemmel kell kísérni annak lezajlását.

A fertőzést követően több év is eltelhet, mire a kóros sejtburjánzás következtében méhnyakrák alakul ki. Az időben felismert HPV-fertőzés és a méhnyakelváltozás kezelhető, a méhnyakrák 100 százalékban gyógyítható betegség.

Hogyan fertőz a HPV?

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mellyel a szexuálisan aktív felnőttek 80 százaléka találkozik élete során. A HPV szexuális érintkezéssel terjed, legtöbbször hüvelyi vagy végbélben végzett közösülés révén. Mivel a HPV sokszor nem okoz tüneteket, a legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi.

Több mint 40 HPV-típus adódhat át szexuális érintkezés révén, melyek nők esetében a szeméremtest, hüvely, méhszáj, a gát és a végbélnyílás környékét fertőzhetik meg, férfiak esetén a nemi szervek és a végbélnyílás környékének bőrét. Az óvszerrel való védekezés jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét, azonban nem nyújt teljes védelmet, hiszen a HPV bőrérintkezés útján is átadható.

Mikor segít a HPV elleni oltás?

A méhnyakrákot okozó 14 különböző HPV-típus közül a vakcinák a két leggyakoribb, a 16-os és 18-as típusok ellen nyújtanak védelmet. E két vírustípus a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékért felelős.

Az egyik forgalomban lévő HPV elleni oltás alkalmas a HPV 6-os és 11-es típusai által okozott külső genitális szemölcsök (condyloma acuminatum) megelőzésére is.

Az oltás beadása előtt nem fontos HPV-tesztet végeztetni azok számára, akik még nem kezdték meg szexuális életüket. Az oltást követően is kifejezetten javasolt citológiai, illetve HPV-szűrésre járni, mert további 12 HPV-típus okozhat rákos elváltozást.

A már szexuális életet élő nők és férfiak esetében fontos a HPV-teszt elvégzése vakcináció előtt!

A férfiak és a HPV

A HPV-fertőzött férfiak többsége tünet- és panaszmentes. Bizonyos HPV-típusok azonban nemi szervi szemölcsöket okozhatnak. Más típusok hímvessző, illetve végbélrákot okozhatnak. Azok a típusok, melyek nemi szervi szemölcsöket okoznak, nem azonosak a hímvessző- illetve a végbélrákot előidéző típusokkal. A szexuálisan aktív férfiak 1 százaléka szenved nemi szervi szemölcsökben. A hímvessző rákja ritka betegség. Európában 100000 lakosra 0,1-0,9 eset jut. A végbélrák sem gyakori betegség, különösen egészséges immunrendszerű férfiakban ritka.

Vigyázzon partnerére, hiszen a HPV-fertőzés női partnernek való átadása növelheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

A férfiak HPV-tesztet bőrgyógyászoktól, urológusoktól kérhetnek.

forrás: http://daganatok.hu/