A vitaminok szerepe, magas vitamintartalmú gyógynövények
A vitaminok szerepe, magas vitamintartalmú gyógynövények A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai össz
Olcsó téli finomság

Olcsó téli finomság

Főleg télen fogyasztjuk, pedig egész évben kapható. Rendkívül egészséges, nemcsak főzve, hanem nyersen. Ráadásul olcsó és megfizethető is a savanyú káposzta.

Ősidők óta ismeri az emberiség a fejes káposztát és a belőle készült erjesztett, savanyú káposztát. Érdekes, hogy már négyezer éve termesztjük is, az ókori Egyiptomban például szent és gyógyító növénynek tartották. Sőt már akkoriban is készítették a savanyított változatát.

A savanyú káposztát tejsavas erjesztéssel készítik, többféle módon, többféle fűszerrel, hozzávalóval. Ez az erjesztés meggátolja a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, ezért aztán különösen sokáig eláll minden gond nélkül.

Nyersen különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de enyhén főzve is tartogat még magában sok-sok C- és B-vitamint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, valamint karotint is. A magas rosttartalmát is ki kell emelnünk, amely különösen jó hatással van az emésztésre is. Mondhatjuk, hogy méregtelenítő hatású, hiszen eltávolítja a salakanyagokat és székrekedés esetén is segítségünkre lehet.

Az őszi, téli időszakban az immunrendszer erősítésére is alkalmas, gyulladás csökkentő hatású, sőt antioxidáns, ezért meggátolja a rosszindulatú sejtek szaporodását.

A szakemberek azt javasolják, a levét is bátran fogyasszuk el, amely a májat és a bélrendszert erősíti, sőt a bélben lévő káros baktériumok szaporodását is megállítja és azokat kipucolja a szervezetünkből.

Számtalan étel készíthető belőle, de a hozzáértők azt javasolják, ne főzzük túlságosan meg, hiszen roppanósan a legfinomabb és így nem veszíti el a magas tápanyag tartalmából sem.

Mindenképpen próbáljuk ki a belőle készült töltött, vagy székely káposztát, de ha nyers savanyúságra vágyunk akkor a következő recept a kedvencünk lehet: vágjunk egy nagy hagymát apró darabokra és keverjük össze fél kiló savanyú káposztával. Ezt az egyveleget tömjük bele egy befőttes üvegbe, öntsük csurig olajjal és tegyük be egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap vacsorára pirítóshoz, húsételekhez fogyasszuk.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: dietinfo.hu