Csonthéjas csoda
Csonthéjas csoda A mandula önmagában is igen értékes, egészséges táplálék, de a tej-, vagy lisztérzékenyeknek is jó alternatíva lehet a belőle kész&u
Tényleg érdemes biozöldséget venned? A szakértő elárulja

Tényleg érdemes biozöldséget venned? A szakértő elárulja

A biozöldség-fogyasztás az utóbbi időben divat lett. De vajon tényleg jobb, mint a hagyományos?

A csapból is az folyik, hogy a biotermelésű zöldségek, gyümölcsök mennyivel egészségesebbek, mint hagyományos társaik, de arról már nem szól a fáma, hogy ezek valóban megérik-e az árukat.

Hogy érdemes-e költeni rájuk, arra Gunda Tamás, a Debreceni Egyetem Gyógyszerészi Kémiai Tanszékének egyetemi tanára adja meg a választ.

Istállótrágya vs. műtrágya

Korunk egyik gondja a túltápláltság, az elhízás, az abból fakadó betegségek. A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi bántalmak mind visszavezethetőek a túltápláltságra. Az elhízástól fellazult szövetek nemcsak az emberre jellemzőek: a túltáplált növények is puhábbak, szöveteik lazábbak. A gond nem önmagával a műtrágyával van, hiszen a növény ugyanazt kapja itt is, mint a biotrágya esetén.

Lassú felszívódás

Egyetlen növény sem tudja felvenni az istállótrágya szerves anyagait, hanem meg kell várnia, amíg azt a talajbaktériumok lebontják szervetlen nitráttá, foszfáttá, vagyis ugyanazokká az anyagokká, amelyeket a műtrágya is tartalmaz. A különbség az, hogy a talajbaktériumok igen lassan teszik a dolgukat, ezért az elérhető nitrát mennyisége mindig kicsi lesz, nem alakul ki túltápláltság.

Azonnal felhasználható tápanyagok

A műtrágya esetén nincs mennyiségi korlát, bármennyit ki lehet szórni belőle a földre, a növény szinte bele is fulladhat az azonnal felhasználható tápanyagokba. Az eredmény ugyanaz, mint amikor valaki egyfolytában tömi magába az ételt.

A 15 legjobb vitaminforrás A 15 legjobb vitaminforrás

A 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcsRákellenes zöldségekEz a világ 8 legegészségesebb reggelije!15 hatékony szívvédő táplálék15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmet8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapnia16 agypörgető táplálékRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeA cukorbetegség természetes gyógymódjaiÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövények

A zöldségek nitráttártalma

A zöldségfélék nitráttartalmát az utóbbi években kezdték vizsgálni. A nálunk gyakran fogyasztott zöldségek közül ebből a szempontból a spenót vezet: nitráttartalma igen tág határok között változhat, 700-4000 milligramm/kilogramm közötti értékeket határoztak meg. A nitrátnak önmagában nincs különösebb mérgező hatása, ami veszélyes, az a belőle keletkező nitrit. Ez az anyag a vér hemoglobinját, az oxigént szállító vérfesték minőségét rontja: a benne levő két vegyértékű vas(II)-ionokat vas(III)-ionokká oxidálja. A hemoglobin átalakul methemoglobinná, és nem tud oxigént szállítani, a szervezet fuldokolni kezd.

Sok zöldségfélének alapvetően és meglepően magas a nitráttartalma, de mindez erősen függ az évszaktól, sőt, a napszaktól, a talajtól és a műtrágyázástól, nem utolsósorban pedig az étel elkészítésének módjától. Főzésnél például a nitráttartalom körülbelül 70-75%-a kioldódik, ezért célszerű az első, egy-két perces főzőlevet kiönteni.

Ha az egészségedet szeretnéd sokáig megőrizni, akkor hallgasd meg, mit tanácsol a dietetikus!

Egészséges táplálkozás a dietetikus szerint

Vajon mindent megteszel, hogy megóvd az egészséged? Hallgasd meg dietetikus szakértőnket, aki elmondja, minek érdemes még nagyobb figyelmet szentelned.

Nincs jelentős különbség bio és nem bio között

Alan Dangour és munkatársai végeztek egy átfogó vizsgálatot arról, hogy a biozöldségek tápértéke jobb-e, mint a hagyományos úton termelteké. Összefoglaló közleményükhöz a kérdéskörrel foglalkozó 1958-2008 közötti cikkeket - a megbízhatóságuk szempontjából nagyon szigorú kritériumok alapján - válogattak össze.

Végül a témával foglalkozó 318 tanulmányból mindössze 55 maradt fenn a rostán. A tanulmányban a nitrogén-, foszfor-, C-vitamin-, magnézium-, kalcium-, kálium-, cink-, réz-, zsírtartalmat hasonlították össze. A végeredmény egyértelműen az volt, hogy a legtöbb esetben gyakorlatilag nincs különbség a bio- és a hagyományos termékek között. A nitrogén- és foszfortartalom szempontjából a biotermékek néhány százalékkal jobbak voltak ugyan, azonban a kis különbségek bőven beleférnek a termesztésbeli eltérések okozta szórásba.

forrás: www.femina.hu