A háttérzene csökkenti a tanulás intenzitását
A háttérzene csökkenti a tanulás intenzitását A hangok megzavarják az agyat az információk eltárolása közben, emiatt a zenehallgatás közbeni tanulás kev&
A burnout szindrómának számos olyan tünete van, melyet vétek nem észrevenni.

A burnout szindrómának számos olyan tünete van, melyet vétek nem észrevenni.

Érezted már, hogy semmire sincs időd, és a munkád kizsigerel? Folyamatosan összecsapnak a fejed fölött a hullámok, mert igyekszel mindig és minden elvárásnak megfelelni, miközben egyedül magadra nem jut elég időd? Ha úgy érzed, hogy már-már belerokkansz az állandó hajtásba, és megbénít az állandó kényszer- és stresszhelyzet, akkor érdemes szemügyre venned a nőket fokozottan veszélyeztető burnout szindróma tüneteit.

Érintettek és okok

A munkahelyi kiégés jól elkülöníthető szakaszokban jelenhet meg az életedben. A bizonyos idő után már jelentős teljesítménycsökkenéssel járó betegség elsősorban a vezető beosztású embereket és az úgynevezett segítő munkakörben dolgozókat veszélyezteti, de könnyen kiéghetnek azok is, akiknek a munkájában jelentős szerep jut az emberekkel való kommunikációnak.

A burnout szindróma tüneteihez külső és belső - azaz a környezetből és a személyiségből eredő - okok egyaránt vezethetnek. Az alacsony jövedelem, a visszajelzés hiánya, a nagy felelősség, az állandó és fokozott igénybevétel, a megnövekedett adminisztratív terhek, a gyakori krízishelyzetek egyaránt megbújhatnak az életeden elhatalmasodó hitevesztett állapot mögött.

Lelkesedés, stagnálás, frusztráció

A burnout szindróma szakaszai nagyon egyértelműen különülnek el egymástól, nem csoda, hogy sokan csak az utolsó pillanatban érzékelik, hogy segítségre, változtatásra vagy egész egyszerűen pihenésre van szükségük. A többség ugyanis eleinte óriási lelkesedéssel vág bele az új és izgalmasnak tetsző kihívásokba. Ebben a szakaszban szinte teljesen háttérbe szorul a magánélet, minden energia a munkára és az ezzel kapcsolatos feladatokra koncentrálódik.

Sajnos a sikerek és az eredmények hajszolása közben sokan nem képesek egészséges egyensúlyt kialakítani a munkájuk és a magánéletük között, aminek szinte egyenes következménye a burnout második, frusztrációval, olykor már fizikai tünetekkel is jelentkező szakasza.

A személyes igények és problémák háttérbe szorulnak - a hajszolt életvitel és munkatempó miatt -, megnő a hibázás esélye, ami miatt folyamatos bűntudat és feszültség nehezedik a kiégéstől szenvedő egyénre.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Íme, a tavaszi fáradtság 8 legbiztosabb ellenszereKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellen15 tipp a pihentető alvásért10 akupresszúrás pont, ami meggyógyítA 7 leghatékonyabb természetes fogfehérítő7 gyilkos házi csodaszer herpesz ellenA fejfájás legjobb természetes ellenszerei15 természetes gombaölőA 10 legjobb házi fortély izzadás ellenMásnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód

Gyengébbé, nyugtalanabbá, érzékenyebbé válhatsz, az önértékelési problémák mellett pedig idővel megjelenhet az apátia és a pesszimizmus is - mint vezető tünet. Mindezek a szexuális életedre is rányomják a bélyegüket: ilyenkor jellemző a libidócsökkenés.

Rejtélyes tünetek

Hátfájás »

Puffadás »

Fáradtság »

Izomgörcs »

Zsibbadás »

Erős vérzés »

Gyomorégés »

Hasi fájdalom »

Apátia, depresszió, kiégettség

A kiégésnek ebben a súlyosabb szakaszában jellemzően visszahúzódóbbá, ellenségesebbé válhatsz. A korábban mindenekfölött álló hivatástudat szertefoszlik, helyébe az értelmetlenség és hiábavalóság érzése lép. A folyamatos kudarcokkal szemben a kockázatok kerülésével védekezel. Gyengülhet a koncentrációs képességed, és egyre nehezebben tartod be a határidőket, pontatlanná és határozatlanná válhatsz.

A burnout szindróma utolsó szakaszában teljesen elhatalmasodhat rajtad a reménytelenség és a kétségbeesés érzése, minek következménye súlyos esetben akár a munkaképtelenség is lehet. Ilyenkor már nem csak a lelki, de a fizikai jólét is veszélyben van. A reménytelenség érzése mellett - vagy éppen miatta - megjelenhetnek az önpusztító szokások, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, esetleg drogfogyasztás formájában. Ebben a szakaszban már legyengül az immunrendszer, gyorsabb a pulzus, de emésztési zavarok is jelentkezhetnek.

Előzd meg!

Sokan nem veszik elég komolyan a pszichés alapokon nyugvó betegségeket. Mások elbagatellizálják a problémát, vagy azzal védekeznek, hogy az állandó fáradtság általános dolog. Azt azonban érdemes felmérned, hogy mennyire számít a munka

forrás: www.femina.hu