Természetes segítő a tőzegáfonya
Természetes segítő a tőzegáfonya   A hűvös, változékony tavaszi idő sokakat megtréfál. Kellő óvatossággal azonban megvédhető a vizeletkiválasztó szervek eg
Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása ősztől?

Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása ősztől?

Vannak vitaminok, melyek szükséglete változik bizonyos évszakokban. Ezek közé tartozik a D-vitamin is, aminek fokozott bevitelére a téli hónapokban van igazán szükség. Ha betegség nélkül szeretnéd átvészelni az őszi-téli időszakot, ideje elkezdened a D-vitamin szedését. Hogy miért? Most elmondjuk:

Hogyan jutunk hozzá természetes útona D-vitaminhoz?

Ezt a vitamint egyrészt táplálékkal juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt előanyagából a bőrünkben is keletkezik, napsugárzás hatására. Mivel télen jóval kevesebb a napsütéses órák száma és a nap nagy részét az iskolapadban, a munkahelyen, valamint a fűtött lakásban töltjük, ezért ilyenkor szervezetünk D-vitamin ellátottsága csökken.

Évente 6 hónapig, napi 25 percet kellene a napon töltenünk (legalább úgy, hogy alkarunkat, arcunkat, lábfejünket érje a napsugárzás) ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk hozzá. Ehhez sajnos az nem elég, ha nyáron egy egyhetes nyaralás alkalmával órákat töltünk a napon. Az átlagember nem tölt kellő időt a szabadban, ezért szükségünk van a D-vitamin pótlására. Ajánlatos már most, az őszi, szeles, hűvös hónapokban elkezdeni a D-vitamin szedését, hogy télre már megerősödjön a szervezetünk.

A D-vitamin jótékony hatásai

• Szabályozza a kalcium és a foszfor anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy segíti ezek felszívódását a bélből, emeli a vérben a koncentrációjukat, segíti a csontokba való beépülést és csökkenti a vizelettel való kiválasztásukat.

• Hatással van az simaizom- és a szívizomsejtek működésre.

• Fokozza a májregenerációt.

• Hat a csontépítő és csontbontó sejtek képződésére és működésére. Hiánya csonttömeg vesztéshez, csonttörések fokozott kockázatához vezet.

• Serkenti a bőr és a szőrtüsző sejtjeinek működését.

• Jótékony hatású a cukorbetegségben és az inzulinrezisztenciás állapotokban, mivel fokozza az inzulin termelődését és kiválasztását.

• Daganat ellenes hatását is leírták. Kutatási eredmények szólnak arról, hogy a D-vitamin hiány nagymértékben növelte a mellrák illetve a vastagbélrák továbbterjedésének a kockázatát.

• Befolyással bír az idegrendszer működésére és regenerációjára. Ennek a hatásának köszönhetően pl. összefüggésbe hozták a Parkinson-kór és a Sclerosis multiplex kialakulási kockázatának, valamint a depresszió okozta panaszoknak a csökkentésével. Sokszor a szezonális, téli depresszió oka is a D-vitamin hiányában kereshető.

• Segíti az egészséges hímivarsejtek képződését.

• Magzati életben segíti a tüdő érésének folyamatát, és csökkenti későbbiekben az asztma kialakulásának kockázatát.

• Az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, egyes vesebetegségek, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának és súlyosbodásának a kockázatát is.

• …

És még hosszasan sorolhatnánk… a leírtak is kellő magyarázattal szolgálhatnak a megfelelő D-vitamin ellátottság fontosságáról.

 A D-vitamin hiánya felléphet:

• Egyoldalú táplálkozás esetén

• Szabad levegőn való tartózkodás hiányában (pl. súlyos mozgáskorlátozottság)

• Felszívódási zavarok esetén (pl. krónikus bélbetegségek, kiterjedt bélműtétek, májzsugorodás)

Bizonyos gyógyszerek vagy étrend kiegészítők rendszeres szedése esetén (pl.szteroidok, bizonyos fogyókúrás készítmények) – Ebben az esetben érdemes orvossal, gyógyszerésszel konzultálnod a megfelelő pótlással kapcsolatban.

Hogyan juthatok természetes úton D-vitaminhoz a hidegebb hónapok alatt?

A természetes D-vitamin pótlás érdekében annyi a teendőd, hogy az őszi-téli hónapokban is tölts el naponta 15 percet a szabadban (világosban). Étrended pedig bőségesen tartalmazzon halakat (a legszuperebb a lazac, szardínia, hering, tonhal, kaviár, tőkehal), májat, tojást és tejtermékeket (amiket tanácsos inkább a piacról, termelőktől beszerezned a bolti variációk helyett).

Forrás: http://www.enportal.hu